Upplevelser på Kärnan under H22 City Expo

Upplevelser på Kärnan under H22 City Expo

H22 City Expo kommer att synas och höras över hela Helsingborg mellan 30 maj–3 juli. Det blir upplevelser för alla sinnen och möten med nya smaker, musik och äventyr. Helsingborgs museum är förstås med och erbjuder flera olika programpunkter. Ett besök på och vid Kärnan är ett måste under H22 City Expo.

Visuell teknik flyttar in i Kärnan – Digitalt gemak

Digital gemakKärnans medeltida golv och väggar är ömtåliga och tål inte hur många utställningsbyggen som helst. Projektet Digitalt gemak undersöker och presenterar hur projiceringar kan användas för att lyfta besöket i det medeltida tornet, som också är ett av Helsingborgs främsta landmärken.

När Kärnan byggdes för 700 år sedan var det nog ingen som tänkte på att man i framtiden skulle använda modern teknik för att berätta historien om Helsingborgs mest kända landmärke. Men 700 år senare är det precis vad som händer i Kärnan. Digitalt gemak undersöker möjligheterna med projicering, pedagogik och konst för att förmedla kunskap om en av Sveriges mer unika byggnader. Förvänta dig dansk medeltidshistoria som mynnar ut i klassisk edutainment, det vill säga både utbildning och underhållning på samma gång!

Datum och tid: 30 maj3 juli klockan 10:00–19:00.

Läs mer på www.h22cityexpo.se.

Forma framtiden med återbruksmaterial

Hur kan du använda gammalt material på helt nya sätt? Hur kan en gammal och till synes trasig takpanna bli en del av en vägg? Och kan en dörr också bli en vägg? Välkommen till återbrukspaviljongen där vi samtalar kring byggnadsvård och hållbart byggande.

Genom att återbruka gammalt material blir det mindre resursslöseri, vilket är bra både för planeten och för alla oss som lever här. I dörrar till framtiden – en återbrukspaviljong tar vi en titt på hur gamla föremål kan få nytt liv. En del av det återbrukade materialet kommer att hämtas från Helsingborgs museums egna förråd.

Tanken är att paviljongen ska inspirera dig till att pröva själv och få ny kunskap i hur du kan forma din egen framtid med återbruksmaterial. Det blir också samtal kring arkitektur och hantverk samt berättelser om Helsingborgs museums samlande och dess roll genom tiderna och i framtiden.

På plats kommer du att kunna träffa Helsingborgs stadsantikvarier och även vid speciella tillfällen inbjudna gäster. I anknytning till paviljongen kommer det också att finnas aktiviteter för barn och unga på tisdagar och fredagar klockan 13:00–16:00 samt lördag 11 juni klockan 12:00–16:00.

Datum och tid: 30 maj – 3 juli klockan 10:0019:00.

Läs mer på www.h22cityexpo.se.

Industri-, slöjd- och konstutställningen i Helsingborg 1903

Följ med på Helsingborgs spännande innovationsresa via Industri-, slöjd- och konstutställningen 1903. Det var den första i raden av berömda utställningar som arrangerats i Helsingborg. Nu har du chansen att se den igen.

För att veta att vi är på rätt väg behöver vi med jämna mellanrum blicka tillbaka i tiden. H22 är inte första gången som Helsingborgs stad bjuder in till fest för att visa upp stadens plats i tiden. Redan 1903 arrangerades Industri-, slöjd- och konstutställningen i staden. Den omfattande och mycket ambitiösa utställningen hölls runt omkring det medeltida försvars- och residenstornet Kärnan i Slottshagparken. I samband med premiären av utställningen invigdes också Oscar II: Terrass och stadens första elektriska spårväg.

Ta del av den forna mässan på samma plats där utställningen en gång tog plats. Här kan du via text och bild få reda på mer om platsen, utställningen och Helsingborgs resa mot framtiden 1903.

Läs mer på www.h22cityexpo.se.

Stadsvandring – Att läsa en byggnad

Ett borgtorn från medeltiden. Stadens äldsta profana hus. Ja, i centrala Helsingborg finns det gott om fina gamla byggnader. Visste du att genom att spana in sågspår, fönstersättning och tegelförband kan avgöra hur gammal en byggnad är? Vandringarna leds av byggnadsantikvarie Frida Johansson. Samling sker vid Återbrukspaviljongen i Slottshagen (intill ingången till Kärnan) tio minuter innan respektive vandring påbörjas. Vandringen kommer inte att passera några trappor. Barn 12 år och yngre går med gratis utan biljett.

Pris: 100 kronor per deltagare.

Datum och tid: tisdag 31 maj och 7, 14, 21, 28 juni klockan 11:00 och fredag 3, 10, 17, 24 juni och 1 juli klockan 15:00. Biljett köps online i Helsingborgs kulturbutik, i entrén på Dunkers kulturhus och i kassan på Fredriksdal.

Allt som Helsingborgs museum deltar med i H22 City Expo finns på Helsingborgs museums webbplats.