Vaktvåningen (8 meter)
Här måste du bara titta upp i taket, för när såg du åtta takbjälkar av ek senast? Och har du överhuvudtaget någonsin sett takbjälkar från 1300-talets början? Här är sådana. Våningen har främst fungerat som vaktvåning, i dag betalar du entré här.
Andra våningen – Borgstugan (14 meter)
Borgstugan får nog anses ha varit tornets hjärta, en plats för liv och rörelse. Här fanns två små rum att använda som sovplatser, ibland också för serveringsmöjligheter samt en exklusiv privet (toalett).
Sotet på takbjälkarna skvallrar om att ugnen har använts flitigt, troligen som bakugn. Intill denna finns resterna av en vask – urtrista vardagsbestyr som att diska har tydligen följt oss sedan medeltiden!
Andra våningen – Borgstugan
I väggarna blandas sandsten och murtegel. Byggjobbarna från 1300-talets absoluta början återanvände sandstenen från det äldre torn som stod på platsen fram till dess att Kärnan började byggas.
En praktisk självklarhet på den tiden, men som i dag kallas för miljötänk – 700 år senare. Man kan tänka sig att våningen då och då fungerat som en praktisk övernattningsplats för ett försenat medeltida sändebud. Kanske någon som beviljats audiens hos borgherren men anlänt efter kontorstid och därför fått vänta i Kärnan till nästa dag. Här kunde man gå in i en av de små nischerna, som hade plats för en säng, stänga om sig och sova.
Den norra nischen var dessutom lyxutrustad med egen toalett.
Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare
Den här delen av hemsidan visar innehåll från Soundcloud. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
Välkommen på en liten tur runt i Borgstugan
Kärnans andra våning, Borgstugan, har haft flera funktioner, kanske kan den beskrivas som en bagarstuga, en övernattningsvåning och en matsal. Hela våningen omfattar sju olika utrymmen, ett utrymme som leder till och från trapptornet. Ett stort rum i mitten. Två små rum eller nischer. En privet, alltså en toalett, samt en bakugn och ett litet vaskutrymme.
Våningen kan bli helt begriplig först om man tolkar den tillsammans med våningen under och våningen ovanför. Det här har varit förmaket till våningen ovanför. Härifrån har betjäningen kunnat förse borgherren med mat och dryck. Besökare till borgherren har kanske inväntat audiens här. Om de varit långväga gäster, är det här de har kunnat övernatta. De gäster som har haft med sig ett eget följe, som inte deltagit i förhandlingar och möten på våningen ovan, kanske väntade här under tiden.
Vi börjar med att ta en titt uppåt i taket. De översta bjälkarna, som är täckta av sot är av ek och har suttit på sin plats sedan 1310-talet. Sotet kommer från ett flitigt användande av ugnen. Troligen har det varit en bakugn.
Bjälkarna har fått sin ålder bestämt genom en så kallad dendrokronologisk undersökning, genom att räkna antalet årsringar i och mäta tjockleken på träbjälkarna kan man ta reda på när trädet en gång fälldes. Med hjälp av bevarade årsringar, serier av ett träslag, alltså ett stycke trä, där en följd med alla årsringar finns med, så kan man göra jämförelser. Träd av samma art som växt i samma klimatzon har samma årsringsmönster. Ringarna visar en efter en hur trädet vuxit i tjocklek år efter år.
Goda år ger breda ringar. Ett kallt och torrt år blir ringen smal. Genom att borra ut ett stycke trä ur bjälkarna här i taket och jämföra borrprovets årsringar med andra medeltida stycken trä som finns i databaser eller bevarade på museer, har man kommit fram till att ekarna fälldes någonstans i Danmark under vintern 1316 eller -17. Samma typ av undersökning gjordes i våningen under och visar att bjälkarna där fälldes vintern 1315 eller -16.
Det är därför sannolikt att grundarbetet till Kärnan började byggas omkring år 1312 eller 1313. I det sydvästra hörnet hittar du en bakugn och en vask. Vi går dit.
Bakugnen har använts för brödbakning men har också varit en viktig värmekälla i våningen. Att baka krävde mycket ved och man åt inte färskt bröd så ofta under medeltiden som man kan tro.
Oftast blötte man upp torrt bröd i vad som fanns till hands på matbordet, kanske i flott, soppa eller öl. Vid bakning eldades först ugnen varm. Sedan rakades glöd och aska ut. Själva bakningen skedde på eftervärmen. Överst i ugnen fanns luftkanaler som ledde uppåt till en större kanal. Tornet hade på så vis också ett uppvärmningssystem. I och med att ugnen på vaktvåningen under oss och ugnen på denna våning hade gemensamma rök gångar som fortsatte upp till borgherrens våning, kunde värmen spridas.
Var systemet slutligen mynnade ut vet vi inte säkert. -Anteckningar visar att rökgången bröts ned och murades igen i mitten på 1600-talet. Utslagsvasken i hörnet vid bakugnen visar att det utfördes hushållssysslor även på den här våningen. Matlagning i Kärnan skedde också på våningen under, där ugnen i golvhöjd fungerade som en liten köksspis. Storleken på de båda ugnarna visar på att det lagades mat för en ganska liten skara människor i tornet.
Vasken här i hörnet lutar utåt och mynnar rakt ut ur tornet. Diskvatten och matrester rann utmed den sydliga väggen på tornet varje gång det diskats upp efter en måltid, eller i ett stuprör ned till en tunna nedanför. Vatten bars uppför trapporna i spannar. Ett tungt arbete, som gjordes flera gånger om dagen. Säkerligen en arbetsuppgift för en yngre kökspiga eller kökssven.
Det har krävts stora mängder ved för att kunna hålla igång matlagning och bakning och för att kunna skapa rimlig värme i tornet. Någonstans inne på slottsområdet bör ett vedlager ha funnits. Tillförseln av ved från omgivningarna har säkert skett hela tiden. I skattelängder från 1500-talet kan man läsa om otaliga lass ved från gårdarna i nordväst som forslades till Helsingborgs slott.
Ibland forslades veden också längre. Under sent 1500-tal levererade bönderna runt Båstad ved ner till Köpenhamns slott och de var därför under en period skattebefriade.
Vi tar en titt på de rektangulära hålen i väggarna. De har tidigare tolkats som hål för byggnadsställningar, men de har varit en del av upphängningen av den träpanel som en gång har täckt väggarna. Detta är förklaringen till att de är så välbevarade. På den här våningen finns inga rester av utsmyckning på väggar eller takbjälkar. Men ett kungligt torn hade säkert färglagda interiörer i de flesta offentliga utrymmen. Panelerna kan ha varit målade, kanske färgstarka blomstergirlanger och trä i olika mönster gav liv och prakt åt våningen.
Avslutningsvis. Missa inte att göra ett besök på priveten den medeltida toaletten här på våningen. Där finns texter att läsa och möjlighet att titta in.
Tredje våningen – Borgherrevåningen (20 meter)
Erik Menved, Drottning Margrete, Erik av Pommern, Filippa av England, Kristoffer av Bayern, Karl X och Karl XI. Mäktiga män och kvinnor som alla har en sak gemensamt (förutom att de förekommer som svar på frågor i Trivial Pursuit).
Kan du gissa vad? Helt rätt! Självklart har de på olika sätt med Kärnan att göra. Några av dem har då och då arbetat här och vi har anledning att tro att de då vistades i den mest påkostade våningen av dem alla i det historiska tornet i Helsingborg, nämligen den här.
Tredje våningen – Borgherrevåningen (20m)
Inte bara tornets och borgens absoluta centrum, utan även hela Danmarks vid de tillfällen då någon kunglighet vistades i Kärnan. Ursprungligen byggdes två våningar, men troligtvis har en brand under 1300-talet framtvingat den utformning vi ser nu med en enda jättelik sal med minst sagt högt i tak.
Självklart hade chefen för tornet och borgen en egen toalett, i dag oåtkomlig för besökare dessvärre. Här finns också resterna av en annan exklusivitet, nämligen ett oratorium: ett kapell i miniatyr. Från dess långsträckta fönster såg man ut över södra delen av borggården och bortom slottsmuren kunde man se Dominikanernas stora kloster torna upp sig. Unionsdrottningen Margrete hade nog Helsingborgs slott som en klar favorit.
Det finns anteckningar från 1400-talet som skvallrar att hon, tillsammans med sitt stora hov, tog in på Helsingborgs slott vid inte mindre än 21 tillfällen.
Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare
Den här delen av hemsidan visar innehåll från Soundcloud. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
Välkommen till den mest påkostade våningen i tornet – Borgherrevåningen.
Här finns nämligen sovrum, toalett, värmekälla och ett eget oratorium, ett privat rum för andakt och bön. Inte undra på att våningen och det här stora rummet kallats Kungssalen. Nu får du använda fantasin lite. Tornet har varit en ruin länge och det har förstås påverkat hur det ser ut i dag. Skadorna i murverket har gjorts under 16 och 1700-talen.
Föreställ dig därför ett långt vackrare medeltida rum. Denna den tredje våningen, var en gång avsedd för kungen eller drottningen och deras följe, när de besökte Helsingborg. I dag är rummet högt med ett välvt tak, men ursprungligen var det här två separata våningar med platta trätak. Det lägsta innertaket gick ungefär där valvkonsolerna slutar i dag. En brand, troligen någon gång under mitten av 1300-talet, tvingade fram en ny utformning av rummet.
Då skapades ett ståtligare och betydligt mer representativt utrymme. En riktig kungavåning, det rum du ser idag. På olika ställen i rummets nedre del har spår av färg och puts hittats på väggarna. Tänk dig alltså att det murverk som du ser idag en gång var täckt av vit puts med olika typer av målade fantasifulla dekorationer. Med tanke på att det här var tornets viktigaste rum var det troligen fråga om riktigt färgrika och påkostade mönster.
Det är möjligt att även textilier prydde väggarna. Den största synliga förändringen efter branden i mitten av 1300-talet är kryssvalvet högst upp i taket. Valvet av tegel är inte bara vackert, det minskar brandrisken samtidigt som det bär upp våningen ovanför. I slutet av valvribborna som strålar ut mot hörnen i rummet, ser du skulpterade konsoler, en i varje hörn.
En av dem föreställer ett mansansikte. Kan det vara Valdemar Atterdag som var kung då renoveringen gjordes. Ett annat har två djurliknande ansikten. Kan det vara djur från någon fabel? Om du höjer blicken längs den sydvästra väggen, den mot havssidan, ser du en bit upp trärester sticka ut. Det är spåren av en trappa som ledde från det södra hörnet rakt upp till den lilla kammaren.
Det rummet har kanske varit borgherrens sovkammare. Rakt under kungens sovkammare finns en annan kammare som du kan kliva in i. Detta rum var svårt skadat då renoveringen gjordes 1893 och -94. Därför har mycket förändrats härinne. Fönstret ut mot staden och havet sattes in 1894 och bänkarna utmed väggarna byggdes under samma renovering och är alltså inte medeltida, vilket syns tydligt om du tittar på teglet.
Det finns också stag av järn som sattes in för några år sedan, för att förhindra att väggen ramlade in. Ta nu sikte på oratoriet eller kapellet. Rummet i söder.
Det här är som en kyrka i miniatyr. Här finns ett altare i öster med plats för ett krucifix och altartavla. Själva kapellet är långsmalt som långhuset i en kyrka. Det finns runtfönster och ett högsträckt lansettfönster som blickar ned mot dominikanerkonventet som låg söder om borgen. En utslagsvask och nischer i väggarna.
Tänk att nischerna i väggarna ofta var försedda med luckor som kunde låsas. De var en form av skåp. I dessa förvarades, precis som i kyrkorna, reliker och andra föremål som användes under gudstjänsterna. För medeltidsmänniskorna var religionen intensivt närvarande i det vardagliga och de få som hade råd byggde gärna ett eget litet kapell i bostaden. Om borgherrens privata böner här inne vet vi inget, men om det hölls någon form av mindre gudstjänst här så var den på latin. Här sjöngs och lästes Kyrie, som betyder Herre, förbarma dig. Likaså något ur evangelierna. Särskilda böner lästes för påve, biskop och kung. Det hölls kanske privat nattvard med ritualer runt bröd och vin.
På den norra väggen mittemot, tvärsöver rummet, finns en dörr. Den är i dag stängd och låst. Bakom döljer sig en annan vardaglig lyx, en toalett. Den skiljer sig bara från priveten på våningen under, genom att denna är större. Den är försedd med ett litet förmak. Innan besökaren når fram till själva avträdet.
Strax ovanför kungasalens valv uppe i taket, gjordes 1932 ett mycket intressant fynd. Bland tegel och sandsten, träbjälkar, sand och smuts hittades resterna av en exklusiv skål av glas. Det handlade närmare bestämt om 17 bitar som var både emaljerade och förgyllda. Bitarna har daterats till sent 1200-tal och tros komma från Syrien. Att något så dyrbart återfinns i en kungavåning är ingen överraskning. Frågan om hur skålen kom hit är den verkligt intressanta.
Har den kommit via handelsvägarna, som band samman norra Europa med Medelhavsområdet? Har någon återvändande korsfarare tagit den med sig hem eller har det varit en gåva vid en kunglig audiens?
Fjärde våningen (26 meter)
En våning vars ursprungliga funktion gått förlorad i tiden. I östra hörnet av rummet gjordes 1932 en undersökning av vad som egentligen fanns omedelbart under golvet. För ett ögonblick stod tiden still då man plockade fram resterna av syrisk glasskål från 1200-talet. Skärvorna finns i dag i Helsingborgs museums samling.
På våningsplanet finns installationen Kärnan – mellan himmel och helvete som genom tre berättelser: Ett eländigt 1300-tal, Drottning Margareta och livet på Helsingborgs slott och Himmel och helvete ger en inblick i dansk medeltidshistoria.
Fjärde våningen (26m)
Ett våningsplan som också en gång i tiden varit två. Innertaket har en någon gång varit försett med ett vackert valv, ungefär efter samma stil som i våningen under. Men under 1600-talet gjordes en modernisering av det gamla medeltida tornet. Eftersom takterrassen/utsikten på den tiden var omedelbar ovan fjärde våningen – ja, Kärnan har byggts på sedan dess – behövde tornets översta tak förstärkas rejält. På taket skulle nämligen fyra stora och kraftfulla kanoner placeras strategiskt. För att förhindra de tunga pjäserna att braka igenom murade man på rejält med tegelsten i innertaket. En snabb titt upp i taket avslöjar förstärkningen. Inte särskilt vackert, men garanterat hållbart.
Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare
Den här delen av hemsidan visar innehåll från Soundcloud. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
Fjärde våningen. Vi snubblade väl inte på väg in. Nivåskillnaden mellan gången från trappan och golvet här inne beror på ombyggnaderna i mitten av 1300-talet. När valvet i våningen under slogs fick man helt enkelt höja golvnivån härinne, och i nischerna också. Från och med här och upp till toppen är tornet helt byggt i tegel, som ni ser. I väggarna saknas sandsten.
Precis som i våningen under, har också detta rum en gång varit två olika våningar. Väggarna har också här varit putsade. Du kan se regelbundna rektangulära hål i tre av de fyra väggarna, som kan ha varit infästningar för trappor och en svalgång, som är en slags trägång byggt utanpå murverket.
Mellan de högt belägna nischerna i den övre nischen mot havet, den där du ser trappsteg, finns en port i fasaden. Denna har säkert använts för att vinscha in förnödenheter och gods, från krönet på mantelmuren nedanför. Våningsplanet har åtminstone tidvis varit en förrådslokal, där det har varit lämpligt och säkert att förvara vapen och ammunition.
År 1653 beslöt den danske kungen Fredrik den tredje att bygga om den översta delen av Kärnan. Artilleri skulle placeras på tornet. För att göra detta möjligt, kanoner är tunga och rekylerna är kraftiga, så behövde taket förstärkas. Då rev man hela den övre delen av tornet. Det medeltida korsvalvet, som en gång funnits här i rummets tak ersattes, då med det kraftiga tunnvalv som finns nu. Nu återstår det endast 57 trappsteg till den vackra utsikten på takterrassen. När du passerat nästa dörr på väg upp, är de resterande delarna av kärnan byggda mellan år 1893 och -94.
Det var då man renoverade hela tornet och försåg taket med de tinnar och det uppstickande trapptorn som vi känner igen så väl. Exakt hur den översta delen av kärnan såg ut före Fredrik den tredje lät riva ned det medeltida taket, och varför det ser ut som det gör i dag är värt en berättelse i sig själv. Lite av denna finns i bildspelet här intill.
Takterrassen (35 meter)
Hela takterrassen tillkom under åren 1893-1894 i samband med att Kärnan genomgick en rejäl renovering. Dessförinnan var tornet några meter lägre och slutade redan efter fjärde våningen. Också det höga, smala trapptornets översta del är från 1890-talet.
Oavsett hur många meter upp man varit under århundradena har utsikten alltid varit fantastisk. På riktigt klara dagar ser man i dag till och med hela vägen till Öresundsbron. På toppen av Kärnan har man utsikt över centrala Helsingborg och man förstår varför det här är ett av Helsingborgs mest populära besöksmål.
Takterassen
Utsikt har människan alltid tyckt bra om. Detta gäller främst som en skönhetsupplevelse för perspektiv, men också för att överblick ingjuter en känsla av kontroll och lugn. Tornets ursprungliga funktion är just för vakten – att se sådant som man inte kan se från marknivå. Mellan 1429 och 1857 kunde de fartyg, som nonchalant seglade förbi sundslåset och struntade i att betala Öresundstull i Helsingör, avslöjas från toppen av Kärnan. Likaså kunde fiendefartyg i horisonten upptäckas i hyfsat god tid. Samma sak med vyn in mot land – från torntoppen kunde man se flera landsvägar. De arméer som kom marscherande rev upp en massa damm, vilket vakterna kunde se i god tid. Tittar du ner från toppen i dag ser du Stortorget, Mariakyrkans väldiga tak och förstås fartygstrafiken i ett av världens mest trafikerade sund. I motsatta riktning österut ser du hur Helsingborg sträcker ut sig med bostäder, idrottsarenor och vackra grönstråk.