På Kärnans fjärde våning kan du från 26 maj 2023 uppleva installationen Kärnan – mellan himmel och helvete. I tre berättelser: Ett eländigt 1300-tal, Drottning Margareta och livet på Helsingborgs slott och Himmel och helvete, ges en inblick i dansk medeltidshistoria. Kärnans murar samspelar med upplevelsen, vilket skapar en unik känsla utan att göra åverkan i byggnadsminnet. Förvänta dig dansk medeltidshistoria som mynnar ut i klassisk edutainment, det vill säga både utbildning och underhållning på samma gång.
Digitalt gemak och återbrukspaviljongen
Två av de aktiviteter som visades under H22 City Expo fortsätter efter att stadsmässan avslutades. Dels kan du ta del av Digitalt gemak som undersöker den unika byggnaden och dels står återbrukspaviljongen om hållbart byggande kvar till mitten av augusti.
Visuell teknik flyttar in i Kärnan – Digitalt gemak
Kärnans medeltida golv och väggar är ömtåliga och tål inte hur många utställningsbyggen som helst. Projektet Digitalt gemak undersöker och presenterar hur projiceringar kan användas för att lyfta besöket i det medeltida tornet, som också är ett av Helsingborgs främsta landmärken.
När Kärnan byggdes för 700 år sedan var det nog ingen som tänkte på att man i framtiden skulle använda modern teknik för att berätta historien om Helsingborgs mest kända landmärke. Men 700 år senare är det precis vad som händer i Kärnan. Digitalt gemak undersöker möjligheterna med projicering, pedagogik och konst för att förmedla kunskap om en av Sveriges mer unika byggnader. Förvänta dig dansk medeltidshistoria som mynnar ut i klassisk edutainment, det vill säga både utbildning och underhållning på samma gång!
Visas i Kärnan fram till 7 september under öppettider.
Återbrukspaviljongen
Hur kan du använda gammalt material på helt nya sätt? Hur kan en gammal och till synes trasig takpanna bli en del av en vägg? Och kan en dörr också bli en vägg? Välkommen till återbrukspaviljongen där vi samtalar kring byggnadsvård och hållbart byggande.
Genom att återbruka gammalt material blir det mindre resursslöseri, vilket är bra både för planeten och för alla oss som lever här. I dörrar till framtiden – en återbrukspaviljong tar vi en titt på hur gamla föremål kan få nytt liv. En del av det återbrukade materialet kommer att hämtas från Helsingborgs museums eget rekvisitaförråd.
Tanken är att paviljongen ska inspirera dig till att pröva själv och få ny kunskap i hur du kan forma din egen framtid med återbruksmaterial. Det blir också samtal kring arkitektur och hantverk samt berättelser om Helsingborgs museums samlande och dess roll genom tiderna och i framtiden.
Står utanför Kärnan. Är bemannad fram till 12 augusti av våra sommarpraktikanter.
Hållbara souvenirer på Kärnan
Nytt för 2021 är att butiken på Kärnan erbjuder en liten avdelning med vintageföremål med Kärnanmotiv.
Detta var en idé som kom upp under vintern när vi arbetade med att förnya utbudet av souvenirer till Kärnan. Kärnan är en symbol för Helsingborg och har varit en turistattraktion de sista 300 åren av sin 700-åriga historia. Vi upptäckte att det fanns många äldre souvenirer från Kärnan på second hand-marknaden och har därför under vintern haft koll på utbudet och köpt in allt från broderade bonader, vimplar och vykort till samlartallrikar, vaser och kaffekoppar. Helsingborgs museer har hållbarhet som prioriterat område och genom att sälja souvenirer som redan är producerade kan vi göra en insats för att minska vårt klimatavtryck och uppmuntra till återbruk. Samtidigt blir utbudet av souvenirer annorlunda och varierat. Vi kallar satsningen ”Vintagesouvenirer” då föremålen är unika och de bara finns i ett fåtal eller enstaka exemplar. Under Kärnans första vecka har de nya souvenirerna tagits emot positivt av besökarna till Kärnan.
Undersökningar av trapprest av trä i Kärnan 2020

Då Kärnan i år, 2020, fyller ca 700 år har projektet med två moderna dateringsmetoder hjälpt oss lägga ännu en bit i det stora kunskapspuzzlet om det unika och gamla tornet. Den 26/2 2020 genomförde Hans Linderson, från laboratoriet för 14C-datering vid Lunds universitet, två provborrningar i en trapprest av trä. Borrningarna gjordes på tredje våningen i den så kallade Kungsvåningen. På borrproven genomfördes en dendrokronologisk analys, d.v.s. en årsringsdatering, för att få ny kunskap kring dateringen av trappan, det aktuella våningsplanet och den valvslagning som finns där. Dendrokronologin visade en tidsserie omfattande 30 år där den mest sannolika dateringen låg inom perioden 1355-1384. Dessvärre var antalet årsringar inte tillfredställande för att nå ett säkert resultat.
Därför beställdes även en Kol-14-analys av borrproverna för att nå en så exakt datering som möjligt då båda analysmetoderna kunde använda samma material. Genom att mäta den radioaktiva kolisotopen 14C i ett organiskt material, ju lägre andel desto äldre, och kalibrera mot årsringsdateringen uppnåddes en säkrare datering. De sammanvägda analyssvaren visar på att eken mycket sannolikt fälldes vinterhalvåret 1384/85.
Resultaten hjälper oss bättre förstå våningens historia efter 1300-talets mitt/senare hälft. Tidigare undersökningar har visat att en brand högst sannolikt rasade då i någon av de två våningar som ursprungligen fanns där. De blev tillsammans, efter ombyggnaden, det ensamma stora våningsplan vi ser idag – en betydligt mer presentabel våning för en borgherre. Efter branden slogs valvet i det nuvarande taket och senare anlades trappan.
Kärnan i nytt kunskapsspel för framtida historiker

Uppdrag Kärnan är namnet på vårt nya kunskapsspel som finns att ladda ner gratis till din mobil. Spelet riktar sig i första hand till barn i låg- och mellanstadieåldrarna. Här får de chansen att utforska Kärnan och borggården som den kan ha sett ut en gång i tiden. I Uppdrag Kärnan får ska man hitta gömda skatter och även hjälpa självaste Drottning Margareta, vilket i sin tur leder till en stor kunskapsbelöning på toppen av Kärnan. Samtliga föremål i spelet är en gång uppgrävda på riktigt i eller i närheten av Kärnan. Borggården är sedan länge försvunnen och i den digitala versionen är omgivningarna löst baserade på huvuddragen i det klassiska kopparsticket av Franz Hogenberg och Georg Braun från 1580-talet.
Uppdrag Kärnan finns på svenska, engelska och tyska. Du kan ladda ner appen gratis från App Store och Google Play.
Historiskt boksläpp

När Kärnan, 2020, fyller ungefär 700 år är det dags att låta vetenskapen fylla på med ytterligare kunskap om tornet. Helsingborgs museers årsbok, Kring Kärnan, har för första gången Kärnan som tema och under titeln: Kärnan Från dansk riksborg till svenskt kulturarv berättas Kärnans långa historia.
Från kungabostad i Helsingborgs slott och centrum i en större befästningsanläggning till symbol för Helsingborg och populärt motiv bland både företag och konstnärer. Boken innehåller sex innehållsrika artiklar, där ny forskning varvas med vackra motiv ur Helsingborgs museers samling.
Joakim Thomasson presenterar Kärnans och den omkringliggande borgens tillblivelse och utveckling. Tornet sätts i sitt sammanhang, både med hjälp av platsens topografi och dåtida politiska händelser.
Caroline Arcinis bidrag presenterar resultaten från bland annat undersökta medeltidsgravar som hjälper oss förstå så vardagliga levnadsbetingelser som kroppslängd och sjukdomar, men också avrättningar.
Vivian Etting tar oss, med de skriftliga källornas hjälp, in bakom murarna på ett kungligt slott och ger läsaren bilder av livet i borgen under senmedeltiden.
Thomas Roth skriver om rivningen av befästningen. Tomrummen efter den stora försvarsanläggningen har med tiden blivit till stad och park, men spår efter den anas än idag på sina håll.
Karin Gustavssons text handlar om tiden efter att Kärnan mist sin militära och kungliga roll och blivit till ruin. I och med renoveringen,1893-94, minskade inte attraktionskraften utan ett nytt kapitel kunde ta sin början – idag är tornet ett väl inarbetat besöksmål.
Birgitta Witting skriver om hur Kärnan flera gånger avbildats i konsten och som logotyp för stad, företag och idrottsklubbar. Källan hon öser ur är riklig – Helsingborgs museers samling och arkiv.
Kring Kärnan 41 är utgiven av Kulturmagasinet/Helsingborgs museer i samarbete med Helsingborgs museiförening. Boken kostar 350 kronor och kan köpas i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar.
Kärnan på Instagram

Kärnan står där den står, men rör sig i tiden – hela vägen från 1310 då första stenen lades, till nu när den finns på Instagram. På Kärnans Instagram publicerar vi bilder både inifrån och utifrån Helsingborgs mest fotogeniska torn. Ståtliga bilder på Kärnan, detaljer inifrån och den vackra naturen runt omkring blandas med spännande fakta om tornet och Helsingborgs historia. Följ @karnanhelsingborg på Instagram och följ med Kärnan i tiden. Lägg också gärna upp dina egna bilder på Kärnan och tagga oss så kanske vi delar bilden!
Åk tillbaka i tiden med Kärnans audioguide

Vill du göra ditt besök till Kärnan ännu mer levande? Då kan du ladda ner appen Guide Helsingborg. I appen finns guider till olika platser i staden och såklart är Kärnan en av dem. Bara tryck på play och dyk ner i Kärnans historia. Du lyssnar i din egen takt medan du tar dig högre och högre upp i det medeltida tornet. För varje våning finns en historia att berätta. Rummen och allt som finns i dem får liv när du får höra vad de användes till förr i tiden – hur sotet i taket beror på att rummet brukade användas som en bagarstuga, hur de fyra meter tjocka väggarna skyddade mot fiender och mycket mer. I barnversionen av guiden kan man lyssna på en berättelse om hur en flicka utforskar tornet tillsammans med drottning Margaretas spöke. Ladda ner Guide Helsingborg via App Store eller Google Play och låt dig slungas tillbaka i tiden under ditt besök till ett av Helsingborgs mest populära besöksmål.
Kärnan lanserar kampanjfilm – se den här
Det är förmodligen Helsingborgs mest kända landmärke. Kärnan är en historisk byggnad som under århundraden fungerat som försvarstorn och festvåning för kungligheter och numera som turistattraktion som dagligen lockar både stadens invånare och långväga resenärer. Det är tack vare Kärnan som vi helsingborgare kunnat sova gott under 700 år, njutit av stadens bästa utsikt och fått skugga och svalka på varma sommardagar. Kärnan, en plats att se upp till.