Utställning i Kärnan

I Kärnan finns en utställning som berättar om det vardagliga medeltida livet, om Kärnans strategiska roll och användning samt om tornets byggnadsantikvariska historia.

I Borgstugan presenteras i text, ljud och bild den medeltida vardagen med mat för vardag och fest. Här får du också lära dig om andra viktiga tidlösa frågorna som rör både sömn och toalettbesök. För den nyfikne ges även en möjlighet att klä sig i medeltida kläder samt roa sig med ett medeltida spel.

På Borgherrevåningen presenteras den 700-åriga maktpolitiska historien om tornet och vilka roller det haft i olika epokers komplexa försvarsanläggningar. Här får du också en möjlighet att lära om hur försvarsplatsen nermonterades efter de skånska krigen, en händelse som så när också hade kunnat handla om Kärnan. Men dessbättre gav varken de svenska kungarna Karl den elfte eller Karl den tolfte någon tydlig order om att Kärnan skulle rivas.

På samma våningsplan kan du också lära om den långa kampen om att få till en renovering av tornet. Den genomfördes 1893-94 och då fick Kärnan sitt karakteristiska tak med krenelering, trapptorn och takterass.

För att ytterligare kunna fördjupa kunskaperna om Kärnans långa historia finns det möjlighet att ladda ner audio guider på flera språk för både barn och vuxna. Audio guiderna finns tillgängliga via appen GuideHBG och under en cirka 25 minuter lång guidning får du veta mer om de 700-åriga tornets alla detaljer.

Utforska Kärnan